+359 879 946 399

                                                                                      

 

Меню

Консиерж по съня

Съветите на Консиерж Мирослав Парушев

Тук се нядваме да Ви насочим правилно за това кой или кои продукти са най-добрия личен избор.

Това което направихме е да подберем най-често ползваните "съвети за сън" които се ползват масово, и се смята, че са неоспорими.

Започваме!

Получете съня, от който се нуждаете

Според скорошни проучвания, голяма част от възрастните хора днес, редовно спят по по-малко от шест часа на ден. Това е много тревожен факт, тъй като ползите от пълноценния сън варират от по-добро сърдечно здраве до намаляване на стреса, подобряване на паметта и защита от затлъстяване.

Ние

Това е всеизвестно на човечеството от хилядолетия, следователно това в повечето случаи е естествен процес. 
Никой човек в напреднала възраст не трябва да се влияе от този съвет. Така само ще си навлечете още ядове и стрес заради промяната в навиците Ви, и нещата които правите против естествените нужди от сън на Вашето тяло.

Създайте своя режим на спане

Знаем, че е доста изкушаващо, но ако спите до обяд в събота, това само обърква биологичния ви часовник и причинява още по-големи проблеми със съня. Ляганете по едно и също време, дори през уикенда и по празници, ще ви помогне да се настроите за редовно заспиване и събуждане и ще намали времето, през което се въртите в леглото, опитвайки се да заспите.

Ние

Спете колкото Ви се спи, естествено ако заспивате на екстравагантни места или малко след като тялото Ви не се движи това е сигнал, че трябва да посетите Вашият доктор.
Всеки човек има различна нужда от сън. Това което трябва да правите е да разберете кой е на-добрия "режим" за Вас и да се стремите да го следвате не спазвате.

Раздвижете се!

Научни наблюдения доказват, че хора с уседнал начин на живот, които са започнали да правят аеробни упражнения четири пъти в седмицата, подобряват осезателно качеството си на сън. Те отчитат много по-малко симптоми на депресия, повече жизненост  и по-малко сънливост през деня, в сравнение с времето, в което са „подпирали дивана”. Важно е упражненията да са няколко часа преди лягане, така че да не сте прекалено енергизирани във времето за сън.

Ние

Доста от "научни наблюдения"! Има хора които преживяват до дълбока старост без да са "прекалявали" с движението камо ли преди сън. Разбира се, ако се движите колкото се може повече, това ще се отрази добре на физическото Ви състояние, но какво се случва с психиката и душевния баланс...? Всяко нещо което шоково променя начина Ви на живот, се отразява най-много на духа и психичното състояние.

Променете храненето

Намалете храните и напитките, които съдържат кофеин – кафе, чай, безалкохолни напитки и шоколад и ги приемайте по възможност до ранния следобед. Нека вечерята бъде най-лекото ви хранене и да приключи няколко часа преди времето за лягане. Избягвайте тежки или пикантни храни, които могат да причинят киселини или стомашна тежест през нощта.

Ние

Това твърдение няма неоспорими доказателства, поне в часта за напитките (знаем го и от личен опит).
Наистина е по-добре да се храните по-леко в часовете м/ду 18 и 20ч. но е по-важно да Ви е вкусно и по възможност по-здравословно.

Не пушете

Проучвания показват, че пушачите много по-често не се чувстват отпочинали след сън. Учените оттдават това на стимулиращия ефект на никотина и реакцията при липсата му през нощта. Пушенето също провокира сънна апнеа и проблеми с дишането, както и астма, които допълнително затрудняват съня.

Ние

Разбира се, пушенето като цяло е вредно, но това търдение също "почива" само на недостатъчното ни познание, за ефекта от елементите които се съдържат в тютюна. Сънна апнеа се провокира и от много други неща, много голяма част все още непознати за науката.
Много пушачи ще потвърдят, че тютюна ги успокоява и помага за по-бързото заспиване.

Кажете „Не” на вечерната чашка

Алкохолът обърква режима на сън и мозъчните вълни, които ви помагат да се чувствате отпочинал на сутринта. Една чашка може да ви накара да задремете, но след като влиянието на алкохола ви отпусне, е доста вероятно да се събудите и да ви е много трудно да заспите отново.

Ние

Също много относително твърдение без неоспорими доказателства.
Ако това Ви успокоява и спомага по-качесвения сън "моля заповядайте"!

Бъдете старомоден един час преди сън

В днешно време много често използваме някаква електроника – телевизор, компютър, електронна игра или телефон – във времето преди да заспим. Лоша идея! Светлината от тези устройства стимулира мозъка и прави заспиването по-трудно. Оставете всички джаджи настрана един час преди сън и със сигурност ще имате много по-здрав сън.

Ние

Тук ще се съгласим в голяма степен но,
Естествено може да ползвате електроника за да послушате любима музика, да прочете няколко страници от интересна книга на електрония Ви четец, който има специална функция за нощно четене. Това само ще подпомогне бързото заспиване (ако искате такова разбира се ;)

Лично пространство

Проучване показва, че 53% от собствениците на домашни любимци, които допускат в леглото си и 80% от хората, които спят заедно с децата си, се събуждат по няколко пъти на нощ. Кучетата и децата носят огромна радост през деня, но са лоша компания за сън. Всеки заслужава своето лично пространство за сън.

Ние

Да, това е така но малко гушкане преди сън само помага, доказано;)

В обобщение силно Ви съсетваме да правите това което е най-приятно за Вас.
Колкото по-високо ниво на вътрешен душевен мир сте постигнали, толкова по-качествен ще бъде Вашия живот, респективно и Вашия сън!
Не робувайте на мнението на "специалисти" или дори на хората около вас, всеки има индивидуален "план на действие", навици желания и нужди.
Просто не се натоварвайте психически, и всичко ще е наред!

Между другото, същото се отнася и за избора на най-добрия матрак или възглавница.
Със сигурност това е един от най-често задаваните въпроси към консултантите по съня.Съществуват най различни технологии в производството на матраци и възглавници, коя от коя "по-добра".

Най-дорият матрак или възглавница са тези които са Ви най-удобни лично на Вас!

 

 

 

 

 

 

 

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!

Нашият онлайн магазин използва така наречените „Бисквитки“ Научете повече за нашата политика за поверителност и нашата политика за Бисквитки